Trading 101 #7 BG

Статия #7: Кога да отворим къса позиция

Късите позиции са разпространена практика и са предпочитани от много трейдъри поради факта, че низходящите движения са по-големи и по бързи. За това много хора се опитват да отиграят падането на различни продукти в търсенето на по-голяма и бърза печалба. Но много хора не разбират спецификациите на късите позиции което им коства много проблеми а дори и големи загуби. За това в тази статия реших да споделя с вас някои от основните спецификации на късите позиции и също така някои съвети за начинаещите.

Основният проблем за повечето хора, е че за тях е по-естествено и логично да отварят „дълги позиции“ да купуват акции. И когато се стигне до момент в който се отваря къса позиция често хората не знаят както точно да търсят.

  • Първо разбира се най-важното е графиката. Основният тренд трябва да бъде проверен по нея, защото не е необичайно да се види акция в продължителен спад и да търгува с повтарящ се модел през определен период от време. Също така има и различни формации на графиката които дават индикации на трейдърите, че трендът море да се обърне или да продължи посоката си. Също така и някои от индикаторите могат да бъдат използвани да се определи посоката на даден продукт. Като например основните индикатори като movingaverageмогат да се използват за предвиждането на бъдещ спад. Ако цената пробие 200 периодният movingaverageв повечето случай спада продължава.
  • На второ място е нещо което споменах и в предната ми статия и то е когато компания публикува печалбите за тримесечието и те са различават много от очакваното. Както бе представено в повече детайли в предишната статия екипът на компанията ще се опита да обясни на инвеститорите защо се е получило това в конферентен разговор или в изявление в пресата. По-опитните трейдъри ще пробват да отворят къса позиция между времето на публикуването на данните и доклада на анализаторите.
  • На трето място е (tax-lossselling) или в превод когато реализираш загубите с цел спестяване на данъци. Понякога може да се наблюдава как акциите на дадена компания са на 52-седмичното най-ниско ниво което е и дъното на рейнджа в който акцията търгува. Тогава често цената пробива тази подкрепа и продължава да пада. Това е причинено от трейдъри или фондове който искат да реализират загубите си в края на годината и с идея за спестяване от данъци. Това ще рече, че акции в подобна ситуация са добра възможност за трейдъри които търсят възможност за реализиране на печалба от къса позиция в края на годината.
  • На четвърто място са вътрешните продавачи. Може да има много причини поради които инвеститор иска да продаде своят пакет акции. Може да е с цел някаква покупка или просто иска да вземе част от печалбите си. Това в трудно за улавяне от обикновен трейдър без вътрешна информация. Но ако определен брой инвеститори продават голямо количество от своите акции това би могло да премести цената. Тогава вие може да се пробвате да последвате силата на продавачите и да съчетаете късата си позиция с тях.
  • Пето е да разглеждате за компании в лошо състояние. За да успее късата ви позиция тези компании не е нужно да са на ръба на фалита. Понякога за големите инвеститори като фондовете е нужно само малко по-лошо представяне от очакваното за да решат да решат, че затварят позицията си и това да събори цената на акцията.
  • И накрая, но не на последно място е спада в даден сектор. Много акции на компании в един сектори или индустрия търгуват сходно. Което значи, че ако има проблем свързан с търсенето или предлагането в една от компаниите в сектора това може да последва и в останалите. Това може да го обърнете в ваша полза като пробвате да отворите къса позиция в изоставащите акциите спрямо водещата в сектора.

Това са някои от основните стъпки които начинаещ трейдър море да следва за да подобри успеваемостта си в късите позиции. Надявам се тази статия да ви е била от полза и чрез нея да съумеете да увеличите броя на печелившите си позиции.

Написано от Валентин Фетваджиев

25.04.2018

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *