Екзотични валути

Валутните двойки за които не сте чували

Валутния пазар е необятен и на него могат да бъдат намерени всички валути от целия свят. Групирани в валутни двойки пазара дава възможността да се търгуват една валута срещу друга. Повечето от вас най-вероятно са запознати с валутния пазар, но за кой валутни двойки слушате най-често когато хората си говорят. Разбира се основните са и тези които привличат вниманието на всички. Също така те са и най-търгуваните валутни двойки. Но днес искам да засегнем темата за по-малко популярната част от пазара на валутите а именно това са екзотичните валутни двойки.

Екзотични са двойките които не се търгуват много често и не са предпочитаните от голяма част от трейдърите. Поради липсата на ликвидност каквато можете да намерите в основните валутни двойки и по-тясните спецификации на икономическите данни относно дадени икономики екзотичните валутни двойки са много по-малко желани за търговия. Въпреки, че ще трябва да правите малко повече проучвания вярвам, че екзотичните валутни двойки могат да предложат лесни трейдове и добри печалби без да има големи изненадващи отклонения от цената. Ако подходите внимателно и проучите добре дадена екзотична валутна двойка може да превърнете нещо което никои не иска в личната ви златна мина.

В момента нямаме времето или достатъчно страници за да покрием всички екзотични валутни двойки така, че ще се пробвам да се фокусирам само върху една. И да ви дам нужната информация за нея и как да извличате печалби от нея.

Нека обърнем внимание на победителя:

EUR/TRY

За тези от вас които се чудят TRY– е Турска лира. Тук искам да спомена, че графиката на тази валутна двойка от части ми напомня на BTC/USDграфиката до края на 2017 година. Всичко е на горе! От както има Евро и възможност за търговия на тази валута което датира от Април 2008, единствената и посока до сега е на горе. И каква по-добра възможност от това да има 10 годишен възходящ тренд. И като цяло не мисля, че основните валутни двойки могат да предложат това. Но и не казвам, че просто трябва да започнете да я купувате – нека първо разгледаме икономическата перспектива.

В момента Турция не е част от Европейския Съюз, но е една от най-големите държави сред европейските и Европейския съюз. Също така е и връзката между Европа и Азия и в частност близкият изток. Въпреки, че не е част от ЕС Турция играе голяма роля в вноса и износа, тя е част от G20-MajorEconomicsи също така е част от Европейският Митнически Съюз. Така, че тук става въпрос за икономика тясно свързана с други европейски икономки, но във същото време съобразявайки се с техните собствени правила и регулации.

  • Въпреки, че икономическото им състояние е доста нагорещено през последните няколко години с постоянно нарастващ брутен вътрешен продукт, проблемите с управляващите държавата се задълбочават. От февруари 2017 инфлацията спря за известно време, но сега прави нови пикове. Въпреки, че ръстът в икономиката е добър, се забелязва ще това е предимно поради нарастващите задължения. Също така Турция не успя да се придържа към салдото по сметките им и за това в момента се борят с нарастващият дефицит който е прикриват основно краткосрочно финансиране. И поради тези факти икономиката затъва все повече. И когато прибавите към всичко това и политическата несигурност и се създава перфектният микс за отслабване на TYR.
  • Напрежението през 2016 се отрази много негативно на валутата и хората които бяха излезли по улиците на Анкара и Истанбул недоволстващи от управлението на Ердоган не допринесоха с нищо добро.
  • През 2017 след референдум държавата премина към Президентска Пепублика което даде още власт в ръцете на Ердоган.
  • Тук става въпрос за човек който на уважава останалите органи и е в силна опозиция срещу по-голямата част от Европейският Съюз и дава всички сигнали за един истински диктатор.
  • Постоянния наплив на имигранти поради войната в Сирия също афектира държавната им икономика и ощетява бюджета.
  • Турската централна банка се сблъска с години на постоянен спад в лихвите и трудности да държи инфлацията под контрол която в момента е над 10%. Само миналата година успяха да повишат лихвите което дава сигнали за възстановяване въпреки, че пътят на пред все още изглежда не сигурен. Нивата на лихвените проценти по заемите спадната от 57 през 2002 до 7.25 през 2017. Но това покачване през последната година не изглежда като тенденция която ще се задържи. В исторически план лихвените нива на CTMBможе да бъде забелязано, че и преди е имало опити за покачване на лихвите, които след това понесоха голям удар и се сринаха значително.

След излагането на всички тези фактори вярвам, че Турската икономика ще се сблъска с поне още няколко трудни години през които цената на TRYще продължава да пада за сметка на покачващата се инфлация.

Това ни дава възможност да се присъединим към продължителния възходящ тренд който виждаме в EUR/TRY, който в допълнение на стабилизиращата се европейска икономика може да се засили още. Така , че бъдете на щрек и имайте на предвид, че екзотичните валути на валутния пазар могат да предложат много повече от колкото си представяте.

Написано от Илиан Илиев

26.04.2018

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *