THE MARKET TICKER #7 BG

Статия #7: Азиатските пазар #1

Дойде време и за следващата статия от поредицата ни TheMarketTicker. Вниманието на първите няколко статии беше насочено основно към основните Европейски икономики и индекси. Това беше продиктувано от факта, че много от анализаторите прогнозираха по-добре представяне през 2018 година на Европа като цяло в сравнение със Съединените Щати. Но сега е време да насочим вниманието си кум другата част на планетата.

Азия беше предпочитания регион за развиващи се пазари измежду инвеститорите през 2017, но съвкупността от проблеми и напрежение пречат на региона да повтори доброто си представяне.

След опитите на Доналд Тръмп да окаже влияние върху Северна Кореа и намеренията на Китай да намалят дълга си – не липсват потенциални заплахи от това което анализаторите и инвеститорите наричат празна година за акции и валути в Азиатските развиващи се пазари.

„Наблюдавайки развиващите се пазари, Азия е в добра позиция изхождайки от основните фирми. Каза Коджи Фукава – главен изпълнителен директор на FPGSecuritiesCo. в Токио. Сантиментите на риска са все още доста силни, но инвеститорите трябва да бъдат по бдителни в втората половина на годината“.

И сега големият въпрос е какво ще се случи през останалата част от 2018. Това са някои основни съвети над какво да фокусирате вниманието си.

  • Китай

Пекин посреща новата година с нови стъпки към редуцирането на дълга си. Това се прави чрез представянето на нови рамки за левериджа в търговията с бондове и редуцирането на краткосрочните задължения на по-малките банкови институции. Също така централната банка на Китай заяви, че ще промени мениджмънта си върху Йоана и ще го остави по-отворен към другите пазари.

Спора относно търговията с Щатите си остава във вниманието на инвеститорите. Имаше известно негативно влияние върху цените на стоманата и алуминия след решението на DepartmentofCommerceотносно мината. Но според повечето анализатори стресът върху двете икономики е бил в рамките на нормалното. Още повече, че някой от основните Китайски акции ще бъдат включени в индекса MSCIInc. от Май месец. Което означава, че Китай могат да бъдат потенциален кандидат за третия основен бонд индекс.

  • Южна Кореа

Разговорите между Северна и Южна Кореа насочени към разрешаването на проблема спрямо участието на делегация от Севера на Зимните Олимпийски игри проведени в Южна Кореа минаха добре. Това позатопли от части отношенията между двете държави.

Все още има опасност от потенциална валутна война за защитаването на Южна Кореа да продължи да бъде най-добре представящата се развиваща валута както и през 2017. Поради политиката на Южна Кореа да защити ръста на износа си, положителния изход от преговорите с Съединение Щати за свободна търговия са задължително поради зависимостта на Южно Корейската икономика от шипинг.

  • Индия

Покачващите се цени на петрола са най-голямата заплаха за третата най-голяма Азиатска икономика. Това е поради факта, че това би могло да допринесе към вече бързо растящата инфлация и да разшири бюджетния дефицит имайки на предвид вноса на суров петрол. Също така обещанието на по-бърз икономически растеж подкрепен от икономическата стабилност под управлението на министър председателя Нарендра Моди може да намали атрактивността на индийските активи за инвеститорите.

Долу може да разгледате графиката на развитието на всички Азиатски развиващи се валути през 2017.

Това е края на първа част на тази статия. И това бяха първите три икономики които разгледах на пръв прочит. Във втората част ще продължа с останалите развиващи се Азиатски икономики и ще завърша с заключение къде се намираме спрямо началото на годината и какво може да очаквате от Азиатските развиващи се пазари до края на 2018 година.

Написано от Валентин Фетваджиев

03.05.2018

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *