ESMA (Европейски Ценни книжа и Пазарни Органи)

Войната срещу малкият трейдър

Може да сте чували за ESMA, а може и да не сте. Ако живеете в Европа и особено ако държавата ви е част от Европейския Съюз и не сте чували за ESMA, силно ви препоръчвам да се запознаете подробно с тази институция. В тази статия ще разясня на кратко какво представлява ESMA, с какво се занимават и какви са целите им. Също така подробно ще разгледам и темата която засяга всеки от по малките трейдъри в Европа, а именно – новите регулации които бяха предложени и ще влязат в употреба за почти всички европейски брокери. Също така ще се опитам и да отговоря на два важни въпроса относно тези регулации.

 1. Наистина ли е възможно тези регулации да влязат в сила? – Пречки, проблеми и още
 2. Как да заобиколите регулациите и да продължите трейдинг кариерата си?

Първо нека започнем с въпроса „Както е ESMA?“. Европейски Ценни книжа и Пазарни Органи е вътрешна регулаторна институция за Европейският Съюз. Създадена е като независим орган след публикацията на доклада “de Larosiere” и цели изграждането на Европейска Система за Финансов Надзор през 2009. ESMAзапочва да оперира на 11 Януари 2011. Тази институция заменя комисията Европейският Регулатор на Ценни книжа (CESR) което е част от Европейските институции за постоянен надзор работещи към европейската комисия. Достатъчно с историята за основаването на ESMAи нека разгледаме дейността на институцията. Както е написано и на официалната им страница – „ESMA е независима институция към Европейският Съюз която има за цел да осигури стабилност в финансовият сектор чрез повишаване протекциите на инвеститорите и въвежда ред на финансовите пазари“. По просто казано ESMAе институция която дава разпоредби с цел да държи европейските брокери под контрол, но и в същото време усредявайки търговията на малките трейдъри представяйки го като „протекция от значителни загуби“. Тука ще спомена няколко неща който са изцяло мое мнение:

 1. Този регулатор определено е нужен тъй като държи под контрол брокерските компании и ги следи за извършването на съмнителни и измамни действия.
 2. „Протекция от значителни загуби“ със сигурност е нещо което заслужава вниманието ни, но проблемът тук, е че търговията на ликвидни пазари като валути, индекси и други винаги е свързана с риск от загуба на пари. Още повече, че 95% от трейдърите са губили пари на тези пазари. Всеки който е обмислял идеята да инвестира в високо ликвидни продукти, да търгува на борсите или да инвестира в нов бизнес трябва да знае, че винаги го има риска да загуби първоначалната си инвестиция и това трябва добре да се обмисли. Не мисля, че има нужда от институция която да казва „Съществува риск от загуба на пари. Ние ще се постараем да го предотвратим, но все пак ви оставяме вариант къде да ги изгубите“. И тук имам предвид най-вече новите регулации които са предложени и най-вероятно скоро ще усетим ефекта от тях.

Та какво всъщност ESMAпредложи и възможно ли е тези регулации да се наложат? В общи линии предложението което ще се опитат да вкарат в сила представлява намаление на предлагания ливъридж от предлаган от брокерите. Ако сте се занимавали с трейдинг за известно време знаете, че колкото по-висок е ливъриджа толкова по-голям е шанса от загуба. ESMAсе спря на следните параметри:

 • Спиране на търговията с бинарни опции
 • 30:1 ливъридж за основните валутни двойки
 • 20:1 ливъридж за останалите валутни двойки, злато и основните индекси
 • 10:1 ливъридж за суровини и не популярни индекси
 • 5:1 ливъридж за акции
 • 2:1 ливъридж за крипто валути

Това е много голяма стъпка по мое мнение. Към момента повечето брокери предлагат ливъридж 50:1, 100:1, 200:1, а някои дори предлагат и по-висок като 400:1. Напълно съм съгласен, че всичко над 200:1 е лудост и всеки трябва да избягва да използва толкова висок ливъридж. Та дори и 200:1 е сравнително завишен, но опитен трейдър би могъл да се справи. За начинаещи или трейдъри средно ниво ливъридж от 50:1 или 100:1 е в рамките на нормалното защото ще ти даде възможност да изградиш стратегията си и да контролираш загубите си. Как ще афектира това малките трейдъри като самият мен? Нека отговоря на това със следният пример.

Нека кажем, че си отваряте трейдинг акаунт в европейски брокер с 1000 евро за да търгувате на валутните пазари. В примера използвате ливъридж от 1 към 100. Което ще рече, че за всяко едно евро което инвестирате брокера отваря позиция с 100 евро. И така решавате да отворите първата си позиция с инвестиция от 3% от стойността на акаунта ви което ще рече 30 евро. Ако отворите тази позиция без ливъридж ще реализирате по 0.003 евро на пип, което е твърде обезкуражаващо предвид факта, че го рпавите за да изкарвате пари. И така с ливъридж от 1 към 100 вашите 30 евро инвестиция стават 3000 евро което ще рече, че един пип в момента е 0.30 евро. Сега нещата изглеждат по-добре! Използвали сте само 30 евро за да изтъргувате нещо на стойност 3000. Но как ще изглежда това когато регулациите на ESMAвлязат в сила. Когато няма да имате възможност а ползвате ливъридж по-висок от 30:1 ви остават две опции.

 1. Или продължавате да инвестирате тези 30 евро който са допустимият марджин за вас (разглеждайте го като депозит за брокера за да отвори позицията ви на пазара и не могат да бъдат използвани докато позицията ви е отворена) и по този начин един пип ще ви носи 0.09 евро. Това е около 70% по-малко. Това ще доведе то много по бавно акумулиране на печалби.
 2. Другият вариант е да увеличите инвестицията си за да можете да достигнете лимитите от споменатия по-горе вариант с ливъридж 100:1. Това е възможно, но тогава вместо 30 евро ще заключвате марджин от около 100 евро което са 10% от цялостната ви банка. Това ще доведе то това да имате много по голяма експозиция на пазара тъй като сега можете да загубите 10% от парите си а не 3%. И в същото време ще останете с много по-малко свободен маржин който можете да използвате за други трейдове или хедж.

Според мен тези регулации ще нанесат сериозен удар по всеки един малък трейдър в Европа. Но също така мисля, че ще бъде трудна имплементацията им тъй като не само трейдърите, но и брокерите ще загубят пари. Както знаете брокерските компании таксуват всеки ваш трейд под формата на „спред“. И ако спреда на определена валутна двойка е 1 пип преди сте щели да плащате на брокера 0.3 евро под формата на спред, но с новите регулации брокерът ще получи само 0.09 евро. Не мисля, че съществува компания която ще приеме добре 70% спад на печалбите им. И за това мисля, че брокерските компании ще се обявят против тези регулации или ще намерят начин да преместят седалищата си другаде.

Осъществих контакт с приятел в водеща Европейска брокерска компания, чието име не искам да споменавам. Информацията която получих, е че за момента нямат изрично задължение да намалят ливъриджа си и докато нещата са по този начин ще си оперират нормално. Той също така ми сподели, че е доста малко вероятно тези регулации да се задържат, но дори и да останат големите комапнии просто ще сменят седалищата си.

Сега ще отбележа негативите от регулациите и след това  ще засегнем темата как да го заобиколим като трейдъри.

Негативи:

–       Брокерските компании ще загубят доста пари поради намалението на ливъриджа, освен ако не повишат спреда, но това ще е за сметка на всички трейдъри.

–       Ако брокерските компании сменят седалищата си това означава, че много техни работници ще останат без работа.

–       Много вероятно е някои компании да се обърнат към „сивата икономика“ и да започнат да оперират на ръба на закона.

–       Има вероятност на пазара да навлязат много не регулирани брокери и измамни компании.

–       Малките трейдъри ще бъдат извадени от пазара или ще бъдат принудени да инвестират много повече пари за да останат на същите трейдинг условия като преди. И много пари могат да попаднат в графата „значителни загуби“ които ESMAсе опитат да намалят сред европейските граждани.

–       Големите инвеститори ще контролират пазара до голяма степен поради размерите на капитала им и рядкото използване на ливъридж. Което води и до друг проблем и той, е че малките пазари с по-ниска ликвидност ще се превърнат в изцяло контролирани от големите инвеститори което ще доведе до пазарни манипулации.

–       Както споменахме новите регулации ще намалят приходите на брокерските компании, а това ще намали данъците плащани по тези приходи и по-малък приток на пари в икономиката от този тип дейност. Европейската икономика също така ще загуби пари и при евентуално изнасяне на седалищата на тези компании.

–       И накрая, но не на последно място това ни води до следващата част от статията и тя, е че много малки трейдъри ще се прехвърлят към други брокери което ще доведе до още по голям мащаб на загубите.

Така, че ако тези регулации влязат в сила – както да правим? Реално имате две възможности за да ги избегнете.

Опция 1:

Теглете си парите и бягайте! ESMAможе да въведе тези регулации само върху компании стационарни и опериращи в границите на Европейският Съюз. Поради този факт можете да преместите парите си в брокер обхвата на тези регулации. Просто преди да го сторите направете подробно проучване на брокера за да избегнете измамни или не легални дейности които биха могли да ви струват цялата инвестиция. Намерете 2 или 3 брокерски компании с различни седалища и разгледайте всичката информация за тях която можете да намерите – Кой са техните регулатори? Къде са регистрирани? Има ли лоши коментари относно този брокер? Това са трите основни въпроса на който задължително трябва да имате отговор. След като всичко е проверено и можете да предприемате действия просто изтеглете парите си от моментния си брокер и ги депозирайте в новия.

Опция 2:

Втория вариант е малко по-сложен и изисква да имате доста по голяма банка. Винаги можете да се регистрирате като акредитиран инвеститор и да излезете от зоната на малките трейдъри. Както вече споменах този похват е много по-сложен и не съм специалист по темата така, че няма да давам съвети или насоки по тази тема. Обширният свят на инвестициите ви очаква, и ако сте решили и ако решите да предприемете тази опция ви съветвам да направите подробно проучване относно как да се регистрирате като акредитиран инвеститор. Но помнете, че това е свързано с много по-голяма инвестиция.

Малка част от това какво е нужно според SECза да се регистрирате като акредитиран инвеститор (Rule 501 of Regulation D. of the Securities Act of 193):

Член с доход над $200 000 в последните две години или общ семеен доход над $300 000 за същият период и голямо очакване за настоящата година.

Член с индивидуално състояние или семейно състояние с над $1 милион по-време на покупката и изклинчвайки имота в който живее.

Това е от мен по темата. Надявам се тази статия де разяснила до известна степен този проблем и да ви дала идея как да се справите с него. Пожелавам на всички хубава и печеливша седмица.

-От малък трейдър до малките трейдъри.

Написано от Илиан Илиев

09.05.2018

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *