THE MARKET TICKER #8 BG

Статия #8: Азиатските пазар #2

Миналата седмица в първата част от статията за Азиатските пазари разгледах трите основни икономики. Въпреки, че те все още са категоризирани като развиващи се държави и икономики големите инвеститори са намесени доста сериозно там. Което означава, че ако ще навлизате като инвеститори на тези пазари базирано на категоризацията им като развиващи се хващате последния влак. За това за втората част на тази статия реших да насоча вниманието си към икономиките които са все още в начална фаза на развитие.

Сега дойде време да разгледаме какви са инвестиционните насоки за следните икономики: Индонезия, Тайланд, Малайзия, Филипините и Тайван.

  • Индонезия

Това е най-голямата икономика в южната част на континента. Но има някои задаващи се събития които трябва да се вземат под внимание. На първо място е това, че се задават избори в 17 провинции, 39 града и 115 окръзи което ще доведе до известен стрес в икономиката. Също така еуфорията около президентските избори ще започне през август когато партиите ще обявят кандидатите си. След тези събития ще отнеме известно време докато всички държавни органи заработят нормално. Следващото нещо на което трябва да се обърне внимание е паричната политика. Това се налага поради факта, че анализаторите са раздвоени относно какво ще направи Централната Банка на Индонезия след като намали основният процент два пъти през изминалата година.

„Според нас политическото напрежение е поносимо, но значителни изкупувания на в пазара на облигации правят предпоставки за волатилност“ каза Сриан Пиетерсз инвестиционен анализатор в Матюс Азия.

  • Тайланд

Тайланд също ще бъде повлиян от политически събития през 2018. Изборите ще са в насока да прекратят военното управление което е в ход от Май 2014. Тайландската икономика направи летящ старт в началото на 2018 с покачване до най-добрите нива от септември 2014. Повлиян от това SETиндекса е на рекордно високи нива. Също така Тайландската икономика показва дори резултати относно възстановяването на износа и подкрепата от източният блок.

  • Малайзия

Тук също политическото напрежение е на дневен ред изхождайки от идващите избори през август. Въпреки всичко ръст в бенчмарка FTSE- BursaMalaysiaKLCIиндекс който през декември миналата година публикува най-доброто си представяне за месец за последните 5 години. Жокерът тук, е че компаниите тясно свързани с правителството ще бъдат облагодетелствани от изборите. Също така силния растеж на икономиката е подкрепен и от растящите цени на петрола през  2018.

  • Филипините

Много икономически анализатори предвиждат, че през 2018 Филипинската икономика ще продължи да бъде най-бързо растящата икономика в Южна Азия. Основни заслужи за това има правителствения устрем за развитие на инфраструктурата. Това тяхно действие е подкрепено и от програмата за данъчна реформа, докато намаляването на данъците върху доходите ще подсилят потреблението.

На следващата графика можете да видите ръстът на Филипините в сравнение с други Южно Азиатски държави.

Но базирано на тези данни трябва да споменем, че Филипинската икономика може да се изправи пред проблем от прегряване. Според Санджай Мадур (главен анализатор за Азия и Индия) от Australia& NewZealandBankingGroupLtdв Сингапур правителствената програма за инфраструктурно развитие може да влоши търговският дефицит и да продължи да отслабва песото.

  • Тайван

Най-големият преход за Тайванската икономика през 2018 ще бъде избирането на новият директор за централната банка. Тук уловката, е че наследника на Говернор Пернг трябва да бъде избра от правителството. Този който поеме поста ще трябва да намери баланса между силния Тайвански долар и растежа на износа. От политическа страна изборите в Тайван ще са в края на 2018.

Това беше краткия и опростен преглед над Азиатските икономики. По мое мнение всички от тях бяха леко забравени от инвеститорите през последните няколко години. И как може някой да ги обвини взимайки на предвид представянето на Американската икономика и индекси през изминалата година. Но сега може би е време да насочим вниманието си обратно към тези пазари. И вземайки на предвид развитието им от началото на годината ако нещата на политическата сцена са стабилни има още много ниши за развитие и инвестиции.

Написано от Валентин Фетваджиев

10.05.2018

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *