Трейдърът на суровини

 

 

Въпреки, че трейдинга обобщава всички търгуваеми продукти на борсите трейдинга на суровини си има свой собствени спецификации. В този сектор има много проблеми които биха могли да бъдат разглеждани едновременно като недостатъци и предимства. Някои от тях са недостига на ликвидност в някои сектори, силното и едновременно с това много чувствително влияние на търсенето и предлагането, не популярността на много от продуктите. Но по мое мнение като трейдър на суровини в този сектор има много пари които чакат да бъдат спечелени от някой.

За това в тази статия реших да ви разкажа на кратко историята на един от най-известните трейдъри на суровини и как е успял да се възстанови след много тежък период.

Името на компанията за която става въпрос е „Трафигура“ и ще започнем с това, че има период в който едва оцелява преди да достигне днешното си състояние. Повече от две десетилетия водена от харизматичният си основател на име Клауд Дауфин. Компанията е обвързана с търговията на суровини и го прави по старомодният начин който на трейдърски жаргон се нарича „take-no-prisoners“. Един от първите ментори на Дауфин е Марк Рич чиято компания по-късно ще се окаже Гленкор. След стартирането на Трафигура първите няколко години са трудни. Ниското търсене на суровини и спокойните цени без флуктоации са направили намирането на печеливши сделки още по трудно. Въпреки всичко Трафигура никога не са публикували годишен доклад на загуба което е изненадващо имайки на предвид проблемите с които компанията се е сблъсквала през годините. През 2006 „CompagnieTommySA“ под изпълнителна фирма наета от Трафигура поради грешка прави разлив на огромно количество нефт и това води до затварянето на Дауфин за 5 месеца в затвора в Кот Д’Ивоар. На следващата година след скандала Трафигура плаща на правителството 198 милиона долара за почистващи операции и компенсации за над 95 000 пострадали души. Това решение на Дауфин не е добре прието от останалите съдружници, а Марк Крандал дори описва това действие като „пълно безумие“.

Но проблемите не приключват тук. Десет години по-късно когато Клауд Дауфин все още се бори неуморимо с това да изчисти неговото и името на компанията един от членовете на борда на директорите в Трафигура на име Мариано Маркондес Фераз е арестуван в Бразилия за подкуп и пране на пари. Това се отразява  негативно върху репутацията на компанията още веднъж.

Това принуждава Клауд Дауфин да предприеме драстични мерки. Вече да предлагаш от всичко е по-важно от всякога. Интернетът и съвременните устройства правят до скоро тайната информация вече достъпна за всеки. Това принуждава големите компании като например „GlencorePlc“ и техният конкурент Трафигура да фиксират цената на активите си по един или друг начин за да подсигурят по-дългосрочно снабдяване на петролните компании и рационализиране на търговските операции.

Тъй като търговията със суровини не е представена само от петрол за да разшири полето си на търговия Дауфин и екипът му решават да навлязат и в търговията с метали. Но подразделението отговарящо за металите локализирано в двустаен апартамент в Швейцария търпи сериозни затруднения с набирането на скорост. Това е предизвикателство за тях тъй като договорите за металите са по дългосрочни и по трудно се намира ликвидност за големи поръчки в този сектор. Докато са по-гъвкави и по-лесно се намира ликвидност за всякакъв обем. От Трафигура признават, че първата година е имало моменти в които не са били сигурни какво точно правят.

Но след това идва спасение от изток. Феноменалният ръст на Китайската икономика особено след 2000 година допринася с търсене за почти всички суровини. И следващите осем години са период който по-късно става наричан „супер цикъла на суровините“.

Шест души основават Трафигура, никой от тях не е отдаден на идеята като Дауфин. Това негово въвличане в целостта на бизнеса и неимоверните му усилия издигат компанията до висоти в които е способна да плати дивиденти на служителите си в размер на 5.4 милиарда долара от 2010 година на сам. Дори ако за момент изключим всички проблеми и тежки периоди през които компанията е преминала това все още е впечатляващо постижение.

По мое мнение това доказва, че бизнесът със суровини е труден, но може да те направи богат. Разбира се, че за вас и за мен като малки трейдъри тези постижения ни изглеждат все още далеч. И да така наречените големи риби диктуват правилата в този сектор, но това не значи, че не можем да извлечем ползи от това. Както споменах в началото проблемите като не достатъчната ликвидност, проблемите с търсенето и предлагането и непопулярността на някои от продуктите може да бъде обърнато в наша полза. Това е така защото в този сектор до някаква степен е все още не са навлезли изцяло софтуерите и големите маси от хора което ни дава възможността да отиграваме по-големи и продължителни движения. Още повече, че след като разберете как работи системата, следите движенията в даден сектор и след сериозно проучване касаещо намеренията на  големите играчи можете да се позиционирате редом с тях. Това ви дава възможността по-лесно да се качите на влака за големите движения които водят и до големите пари.

Написано от Валентин Фетваджиев

07.06.2018

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *