Защо всяко трейдинг правило си има изключение?

Търгуването на финанвоси пазари днес е до такава степен променено спрямо първоначалния си вид, че в някои аспекти дори не могат да бъдат открити прилики. Повечето от тези промени се дължат на напредването на технологиите и тяхната имплементация в трейдинг сферата. Въпреки това, има няколко наложили се трейдинг правила, които остават непроменени с годините, но съвременният трейдинг налага нарушаването им или тълкуването им по различен начин.

В днешната статия ще обсъдим тези основни правила в трейдинга и защо в наши дни се налага нарушаването им с цел извличане на печалби.

  • Ще започнем с най-основното и по мое мнение, най-важно правило и то е поставянето на максимална допустима загуба (stop loss). Има различни формации на графика, определящи нивата, на които поставяме максимално допустимата загуба, но в основата на правилото е, че веднъж поставена, тя никога не се мести и също така, че винаги трябва да я има. Но с годините опит забелязах, че опитните трейдъри често търгуват без конкретен стоп и често изчакват, дори когато цената е на нивото, което са си определили. Това се прави с цел наблюдение на поведението на цената и изчакване за затварянето на дадени свещи на графиката. По този начин опитните трейдъри изчакват и действат по усет, отколкото по строги правила, с цел придаване на гъвкавост на трейдинг плановете им, както и да избегнат удряне на stop loss-а поради панически движения на пазарите, след което цената би могла да потегли в тяхната посока.
  • Много хора фиксират както stop loss-а си, така и техния таргет. Тук негативните ефекти на това правило са почти нищожни, но все пак има едно частично нарушение, което е много разпространено в съвременния трейдинг. Става въпрос за разпределянето на позицията за частично затваряне. С други думи, не прибираме цялата печалба, след като цената достигне до таргета, а затваряме само част от нея и оставяме плаваща експозиция с цел бъдещо развитие на позицията и максимизиране на печалбата от това движение.
  • Според мен най-голямото нарушение на основно правило, което се среща в наши дни, е неспазването на съотношението печалба/загуба. В класическия си сценарий то трябва да бъде 3 към 1. Това означава, че ако потенциалната ни загуба от даден трейд е $10, то ние трябва да имаме реалната възможност да спечелим $30. Но в днешно време движенията вече далеч не са толкова изчистени и постоянството на пазарите е много нарушено. Поради този факт волатилността не винаги ни дава възможност да намираме позиции със съотношение 3 към 1. Поради този факт напоследък много трейдъри залагат на отварянето на трейдове със статистически по-голяма вероятност за развитие в желаната от тях посока, дори те да са със съотношение 1 към 1. По този начин по-честите печалби компенсират факта, че размерът им е сходен с този на потенциалните загуби.
  • И все пак, има и правила, които не трябва да се нарушават. Важно е никога да не променяме нивото си за вход в позиция с идеята да я преследваме, или да влезем по- рано, повлияни от емоция, винаги трябва да изчакваме сигналите за вход. Една от основните причини е, че това са персонални сигнали, които човек сам определя за себе си, съответно ако ги нарушим, цялата ни стратегия за дадена позиция е застрашена, тъй като сигналите за вход са в основата.

Надявам се тази статия да е хвърлила светлина върху възможните изключения на основни трейдинг правила и как едно завоалирано тяхно тълкуване с леки нарушения би могло да доведе до спестяване на ненужни загуби и увеличаване на печалбите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *