Бюлетин – Акции

EOG Resources Inc. 

Екипът ни иска да Ви представи новият ни бюлетин за акции. Този път решихме да се фокусираме в енергийният сектори и в развитието на големите компании в него. EOGResourcesInc. привлече вниманието ни като една много добра възможност за инвестиции. И така нека не се бавим повече, а направо да стартираме анализите ни защо EOGса добра инвестиционна алтернатива.

Тук може да видите план на статията в случай, че искате да прескочите определени части:

 1. Информация за компанията
 2. Технически анализ на акцията
 3. Фундаментален анализ на акцията
 4. Кратък преглед с ключови точки
 5. Заключение
 1. Кои са EOG?

EOGResourcesIncе компания занимаваща се с проучвания. По детайлно казано компанията е фокусирана в проучва, развива, произвежда и пласиране на пазара за петрол, природен газ в Щатите, Канада, Тринидад и Тобаго, Великобритания, Аржентина и Китай. Компанията е основана през 1985 година с главна квартира намираща се в Хюстън Тексас. Както може да видите обсегът на компанията е много голям което я прави една от най-големите играчи в енергийния бизнес.

 1. Техническа част:

Цената на акциите на компанията се влияят най-много промяната в цените на петрола и природния газ на световна база. От 2018 до наши дни цената на акциите на компанията са предимно в низходящ тренд от около 130 долара за акция през октомври 2018 до 84 долара за акция в нашия дни. Този спад е причинен предимно от спада на цените на петрола и природния газ. Но към момента цента на акциите се е спряла на дъно или по друг начин казано подкрепа от където през август 2017, декември 2018 и юни тази година цената се отблъсква и прави дълго възходящо движение. На следващата графика виждаме че цената на акциите се намира точно над зоната на подкрепа около 84 долара от където вече имаме две отблъсквания които са достигали до 101.30 долара и 95.63 долара. Очакваме да видим още едно отблъскване от тези нива следвано от  възходящ тренд в идващият месец.

За да изградим още по прецизен технически анализ на тази акция трябва да разгледаме моментната цена на петрола и природният газ. На следващата графика ще видите комбинирано сравнение на цените за последните 6 месеца. Синята линия представлява цената на петрола, а оранжевата цената на природния газ. Както можем сами да видим от април до юни цените и на двата продукта са в низходящ тренд, но от юни към днешна дата наблюдаваме леко покачване. Докато цената на природния газ е доста стабилна при цената на петрола се наблюдава много голяма волатилност. Имайте на предвид, че това може да доведе до много сериозни флуктоаций в цената на акциите на EOG. Въпреки всичко е важно да отбележим, че цените на двата продукта дават сигнали за евентуален скок което може да е началото на нов възходящ тренд в цените на петрола и природния газ за следващите седмици, а дори и месеци. Ако разгледаме графиките на двата продукта на зад във времето можем да видим, че и двата продукта претърпяват спад на цените от началото на лятото (Май месец) и покачване отново към краят на лятото ( Август, Септември). Ако цената на продуктите повтори отново това движение и цената на продуктите се покачи това ще бъде допълнителен индикатор, че може да се очаква нов скок в цената на акциите на EOG. Като цяло техническите анализи ни показват, че нивата на които се намира цената на акциите на EOGса добро ниво за покупка или по друг начин казано за дълга позиция. Сега нека разгледаме и фундаменталните анализи.

 1. Фундаментален анализ:

Тук първото и най-важно нещо, което трябва да споменем е публикуването на финансовите резултати на компанията, което се очаква да се случи на 1 август. ОтWallStreetочакват по-добри резултати за това тримесечие. Очакванията са за 1.33 дивидент за акция в сравнение с резултатът от предното тримесечие от 1.09. Въпреки това 1.09 е било по-висок резултат от очаквания 1.02 за предното тримесечие. Ако разгледаме счетоводните данни на компанията можем да видим, че брутната печалба на компанията се покачва с 3 милиона долара на година за последните 4 години. Приходите на компанията за 2017 година са 11.29 милиарда като за сравнение за 2018 компанията реализира приход от 17.27 милиарда долара. Но за второто тримесечие на 2019 година се очаква приход от 4.4 милиарда долара което е с 4.8% по-висок резултат в сравнение с второто тримесечие на 2018 година. С очаквания за дивидент на акция от 1.33 като това е на осреднена база – най-оптимистичните прогнози са за 1.62 което може да даде сериозен отскок за цената на акцията вземайки на предвид миналогодишните резултати от 1.37. В същото време Zacks (компания за анализи) дават 3 ранг за държание на акциите на EOG, което е още една причина за купуване. Ако разгледаме историческото движение на цената на акциите на компанията може да заключим, че на цена от 84.29 долара акциите са подценени. Това ни дава поле за развитие на дългата позиция до 105.25 долара цена за акция което е и реалната цена според анализаторите. Базирайки се на бъдещ годишен ръст компанията се очаква да надскочи ръсна на цените на петрола и природния газ като цялостния сектор с подобни акции очаква ръст от около 16.5% докато цените на петрола и газта се очаква да се покачат с 13.4%. Базирано на бъдещи приходи цените на акциите на EOGсе очаква да се покачат с 12% което е много над очакванията за целият енергиен сектор, където очакванията са за 7.5% ръст. Изхождайки от последните ръстове при публикуване на финансови отчети за последните 5 години акциите на компанията имат по голям ръст от петрола, природния газ и целия енергиен сектор. За последната година компанията има доста ниски очаквания за ръст. Дълговете на компанията са стабилни и очакванията са да се задържат така докато нетната печалба се очаква да продължава да расте. В момента дълговете на компанията са в размер на 30.6% от цялостната нетна стойност, което е изключително добра стойност, тъй като е доста под границата от 40%. Баланса на компанията е много добре разпределен разпределен позволявайки и да има достатъчно свободни средства за бъдещи задължения или инвестиции. Вземайки в предвид всички тези фактори от икономическа гледна точка и повишаващата се потребност на природен газ компанията е добра инвестиция за следващите няколко месеца.

 1. Кратък преглед на ключовите точки:
 • Цената на акциите на EOGе достигнала предишно нива на съпротива от където е отскочила няколко пъти преди.
 • Цената на петрола и природният газ индикирът ръст в следващите седмици.
 • WallStreetочакват ръст във финансовите резултати на компанията за второто тримесечие на 2019.
 • Очакваното покачване на приходите е 4.8% по-високо в сравнение със същият период за 2018 година.
 • Цената на акциите от 84.29 долара е подценена в момента и реалната им стойност според анализаторите е на 105.25 долара.
 • Дългът на компанията е 30.4% от основната нетна стойност което е много под границата от 40%.
 • Компанията има 3 ранг от Zacks ranking
 • Компанията се очаква да надскочи покачването на пазарите за петрол и природен гази като цяло енергийния сектор.
 1. Заключение:

Като цяло можем да кажем, че компанията EOG Resources Inc е сред най-добрите инвестиции за идните месеци. Очакванията ни за този месец за цената да достигне 95 долара, а по-оптимистичната прогноза е за 100 долара. Това може да ви даде между 10 и 15 долара печалба за акция, което е добра инвестиционна възможност. Инвестиция от 1000 долара в компанията би ви донесла възвръщаемост от 12 до 15 процента за месец. Ако планирате да инвестирате не пропускайте да сложите стоп на покупката ви ако цената на акциите падне под 80 долара тъй, като ако това се случи може да очакваме подражание на спада. Екипът ни ви пожелава приятен трейдинг.

ОПОВЕСТЯВАНЕ НА РИСК

*Трейдингът е обвързан с риск и загуби. Никой не може да гарантира печалби или без рискови сделки. Преди да инвестирате, в който и да е инструмент внимателно обмислете рискът, който поемата и на базата на какъв опит го правите. Никога не инвестирайте повече от колкото можете да си позволите да загубите. ДМ Трейдинг България използва надеждни източници за информацията, на която базира анализите си, но въпреки това няма гаранция, че тя е сто процента акуратна. Ние не казваме, че даден продукт трябва да се купи или продаде, а просто споделя с вас мнението ни относно различни пазарни инструменти. Ние показваме трейдовете които предприемаме и ви даваме информация за тях, но изборът е ваш дали ще следвате планът ни или не. Ако решите да следвате нашият план и отворите позиция на пазара базирана на нашите анализи го правите със свой собствен риск. ДМ Трейдинг България не може да бъде държан отговорен за никакви загуби, който може да реализирате чрез инвестиране на финансовите пазари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *